петък, 5 декември 2008 г.

Прекалената чистота е вредна за бебетата

Стремежът към чистота безспорно е положително качество. Но както и в много други случаи, всич­ко е добро, когато е с мяр­ка - учени доказаха, че из­лишната чистоплътност може да стане причина за някои заболявания.

Според световна­та статис­тика през послед­ните 5 го­дини слу­чаите на диабет от тип 2 сред децата значително са се увеличи­ли. Специалистите дълго се опитваха да намерят обяснение за този факт. Техният извод е, че оче­видно причина за това на­растване е стремежът на родителите към прекалена чистота.

Различни изследвания показват, че някои видове бактерии и вируси, нами­ращи се във въздуха, всъщ­ност дават възможност на тялото да се закалява - ата­кувано от тях, още в детс­твото то изработва анти­тела, благодарение на кои­то по-нататък в живота чо­век боледува по-малко. Именно една от тези бак­терии пре­дотвратява появата на диабет от тип 2. Ней­ното отсъс­твие във въздуха мо­же да дове­де до алер­гии, астма и други заболявания, свър­зани с отслабването на имунната система.

Тези изводи са потвър­дени и от лабораторни опити. Животните, израс­нали в напълно стерилна среда, са страдали от раз­лични заболявания с 80% по-често, отколкото тези, намиращи се в нормални природни условия.

www.figurata.com

Няма коментари: