Никога не облизвайте и не хапете устните си. Разбира се, това става на практика рефлекторно - "смазването на устните със слюнка изглежда най-естествения способ за защита от пресъхване. Но в действителност слюнката се изпарява много бързо и устните стават още по-сухи. А хапенето на устните, което също е характерно, когато почувствате, че те са изпръхнали, довежда до допълнително увреждане на изтънялата кожа.
Старайте се да пиете повече течности. Всъщност изсъхването на устните е резултат от частичното им обезводняване. Две-три чаши на ден могат да върнат предишния им вид.
Старайте се да изсушавате въздуха в помещението, в което се намирате. Колкото е по-сух въздухът, толкова повече вода се изпарява от повърхността на устните и те по-бързо се изсушават. При необходимост използвайте овлажнител на въздуха.
Защитавайте устните с помощта на специални кремове или балсами (които между другото са подходящи не само за жените, но и за мъжете). Те съдържат всички необходими вещества и действително ефективно предотвратяват пресъхването на кожата на устните. И колкото по-често нанасяте добре. Впрочем, най-добре е да започнете да се грижите за устните си поотрано. Ако ще ходите на ски или на поход в планината, нанесете защитните средства още у дома. Това ще ви помогне да се предпазите от излишни проблеми.
И накрая, за устните много полезно може да бъде киселото мляко. Много често, при изсъхването им, в ъгълчетата на устата се появяват малки цепнатини, предизвикани от ферментите на слюнката. Съдържащите се в млякото вещества неутрализират тези ферменти и предотвратяват увреждането на кожата.
И не забравяйте най-главното. Ако нито един от тези съвети не помага, а цепнатините продължават да се увеличават, създавайки не просто неприятно усещане, а истинска болка, незабавно потърсете лекарска помощ. Подобни цепнатини на устните могат да бъдат симптоми на захарен диабет, освен това през тях в тъканите проникват бактерии и гъбички, за чието унищожаване ще са потребни специални лекарства и много главоболие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар