петък, 5 декември 2008 г.

Как да помогнем на изпръхналите устни?

Практически всяка жена (а и много от мъжете) зим­но време се сблъскват с неприятното напукване на устните. Студеният и сух зимен въздух способства за изсъхването на нежна­та кожа и след няколко часа тя започва да се бели и в по-тежките случа да се . нацепва, създавайки неприятни усещания. За щастие пострадалите уст­ни могат да станат меки само за няколко дни. А да се предотврати тяхното из-пръхване и напукване е много по-просто отколкото ви се струва.

Никога не облизвайте и не хапете устните си. Раз­бира се, това става на прак­тика рефлекторно - "смаз­ването на устните със слюнка изглежда най-есте­ствения способ за защита от пресъхване. Но в дей­ствителност слюнката се изпарява много бързо и устните стават още по-сухи. А хапенето на устни­те, което също е характер­но, когато почувствате, че те са изпръхнали, довеж­да до допълнително увреж­дане на изтънялата кожа.

Старайте се да пиете по­вече течности. Всъщност изсъхването на устните е резултат от частичното им обезводняване. Две-три чаши на ден могат да върнат предишния им вид.

Старайте се да изсуша­вате въздуха в помещени­ето, в което се намирате. Колкото е по-сух въздухът, толкова повече вода се изпарява от повърхността на устните и те по-бързо се изсушават. При необходимост изпол­звайте овлажнител на въздуха.

Защитавайте устните с помощта на специални кремове или балсами (ко­ито между другото са под­ходящи не само за жени­те, но и за мъжете). Те съдържат всички необходими вещества и действи­телно ефективно предотвратяват пресъхването на кожата на устните. И кол­кото по-често нанасяте добре. Впрочем, най-добре е да започнете да се грижи­те за устните си поотрано. Ако ще ходите на ски или на поход в планината, нане­сете защитните средства още у дома. Това ще ви по­могне да се предпазите от излишни проблеми.

И накрая, за устните много полезно може да бъде киселото мляко. Мно­го често, при изсъхването им, в ъгълчетата на устата се появяват малки цепнати­ни, предизвикани от фер­ментите на слюнката. Съдържащите се в мляко­то вещества неутрализират тези ферменти и предотв­ратяват увреждането на ко­жата.

И не забравяйте най-глав­ното. Ако нито един от тези съвети не помага, а цепна­тините продължават да се увеличават, създавайки не просто неприятно усеща­не, а истинска болка, неза­бавно потърсете лекарска помощ. Подобни цепнати­ни на устните могат да бъдат симптоми на захарен диабет, освен това през тях в тъканите проникват бак­терии и гъбички, за чието унищожаване ще са по­требни специални лекар­ства и много главоболие.

www.figurata.com

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

Няма коментари: