петък, 12 декември 2008 г.

Боледуваме според характера си

Дългогодишните наблюдения не само на холистичните, но и на традиционните лекари со-болните от язва са раздразни­телни, а късогледите се плашат от очевидните проблеми. Нима боле­стите са производни на нашия харак­тер? Да, смята холистичната медици­на и учи, че ако променим отношение­то към себе си и околните, можем да победим болежките. Ето как холи-стичният (т.е. цялостен) подход към човека обяснява някои физически страдания.

Късогледството означава безпо­койство за утрешния ден и боязън да се надникне в бъдещето. Ако човек преодолее тези страхове, може да си свали очилата, дори да ги е носил в продължение на години.

Нарушенията в слуха, като хронич­ният отит например, представляват материализираното желание да се оградиш от обкръжаващия свят. Въз­можно е проблемът да се крие и в усложнени отношения с колеги и близки. Много по-лесно е просто да не чуваш предявяваните към теб пре­тенции. За да се избавяш от подобна "глухота", трябва да се научиш да правиш компромиси.

Болестите на гърлото пък намек­ват, че отношението ни към околните може да бъде и по-добро. Проявим ли повече разбиране към чуждите про­блеми, току-виж сме се избавили от хроничните ларингити и фарингити.

Психологическият портрет на хи-пертоника го описва като избухлив, инатлив, недоволен от всички и всич­ко, изпитващ желание постоянно да поучава другите. Накратко, доста не-симпатичен. Изброените недостатъ­ци обаче всеки би могъл да коригира у себе си, при това с цената на не кой знае колко големи усилия.

Заболяванията на стомашно-чрев­ния тракт най-често възникват при хора с неадекватна самооценка. Сто­махът реагира остро на отрицателни емоции. Ако ги потискаме и задържа­ме в себе си, вместо да ги излеем на­вън, ние задълбочаваме неразполо­жението си. Но ако успеем да преодо­леем и победим раздразнителността, злобата и завистта, ще се отървем от патологията. Колитът и констата­цията на свой ред са знак, че човек мислено е забуксувал в миналото си или пък е твърде самокритичен. Той трябва да се научи да уважава себе си, да отхвърли товара на неприятните спомени и да продължи напред.

Проблемите с гърба пък преду­преждават, че сме се нагърбили с твърде много грижи. Ако пак ви забо­ли кръстът, се замислете дали не е ли време да прехвърлите част от задъл­женията си на своите близки. В края на краищата вашата прекалена опека вреди и на тях - от липса на самостоя­телност възникват астмата и пробле­мите с белите дробовете. Дорикарие-сът, според холистичния подход, си има психическа причина - за пробле­мите със зъбите е "виновна" нереши­телността.

figurata.com

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

Няма коментари: