петък, 12 декември 2008 г.

Какво показват налепите по езика

Влажният розов език със слаб бял налеп ви информира, че сте абсо­лютно здрави.

Яркочервеният издава наличието на възпалите­лен процес в организма, иначе казано - на прос­туда.

Червеният, но не обло­жен пък е признак на обезводняване, предиз­викано от вирусна ин­фекция.

Бледият език разкрива недостиг на червени кръвни телца, жълтеникавият - проблеми с жлъчката или черния дроб, синкавият - заболявания на сърцето.

Налепите, покриващи само задната страна на езика, подсказват възпале­ние в дебелото черво. При положение че се намират в средата на езика, ве­роятна, става дума за възпаления в стомаха и тънките черва.

Белият налеп възниква по няколко причини и обикновено е признак на заболявания на черния дроб и жлъчни­те пътища, на гастрит или язва на сто­маха. Всички тези болести водят до на­рушения в храносмилането, така че външните им симпто­ми са едни и същи.

По сериозните слу­чаи са:

Голям и малък език. Лекарите каз­ват, че при хронични гастрити с повишена киселинност, при възпаления на тънки­те и на дебелото чер­во обемът на езика се увеличава. А при гастрит с повишена киселинност той леко намалява.

Атрофирал език. Другото му назва­ние е "гладък". Палилите върху езика не се забелязват, от което той изглеж­да тънък и лъскав. И става по-чувстви­телен към пикантна храна. Причина за атрофията е недостигът на фолиева киселина, на желязо и на витамини от група В.

Нагънат език. Разновидност, която се среща при 5 процента от мъжкото население на планетата. Многоброй­ните бразди по повърхността на езика не нарушават целостта на лигавицата му, затова няма болезнени усещания при контакт с люта храна.

figurata.com

Няма коментари: