петък, 5 декември 2008 г.

Клизмата има предимства, но може и да вреди

Специалистите смятат, че по­ради стресове и неправилно хранене нашият организъм е за­трупан с токсини и шлаки, те са най- много в дебелото черво.
Лечението с клизми се нарича хидроколонотерапия. То се про­вежда в
2 - 3 сеанса. Обикнове­но в течността за клизма се по­ставят и различни отвари от бил­ки, витамини и други активни ве­щества. При високите клизми се промиват 7-те метра от червата и тялото наистина се очиства от доста токсини. Черният дроб се облекчава, появяват се отново бодростта и доброто настро­ение, връща се сънят.

Това се отразява добре и на кожата, тя се освежава, придо­бива тургор. Привържениците на тази терапия твърдят, че така старостта се отлага. Срещу тази процедура обаче има противо­показания.

Клизми не бива да се правят всеки ден, а най-много 2-3 пъти в месеца. Честите клизми дразнят излишно дебе­лото черво.

Не се правят клизми при вече съществуващи хемо­роиди, язвен колит или диверти-кул на дебелото черво. Има опасност от тежки усложнения и пробив на червото.

Ако извършвате прочистващи клизми, трябва да внимавате за често срещащото се усложнение - на­рушаване на развитието на чревната флора. Развива се гьбична инфекция, може да се по­лучи язвен колит.

Признаци: диария, която не се прекратява с обичайните мерки за диета, изпражнения със слуз, понякога - с кървави жилки, бол­ки по протежение на дебелото черво.

При поява на някой от тези признаци трябва да се търси специалист. Никакво самолечение!

figurata.com

Няма коментари: