петък, 5 декември 2008 г.

Хапчетата за отслабване- между заблудата и истината

Никое лекарство не може да ни предпази от сладкишите и деликатесите. Или да ни застави да се движим повече. Всички органи и системи при пълните хора функци­онират по същия начин, както при слабите (изключе­ние са само 2-3% от пълните, при които причината за наднорменото тегло е някакво заболяване). Как­во трябва да лекуват те? Нежеланието да се качват пеша по стълбите? Или страстната съблазън през нощта да надничат в хладилника.

Защо навсякъде се рекламират различни средства (всички те не­регистрирани като меди­каменти) за "лечение" на наднорменото тегло. А в медицината действа пра­вилото, че за всяка болест има едно добро средство или много лоши.

На практика се реклами­рат само т.нар. хранителни добавки. Единственото из­искване към тях от гледна точка на безопасността им е да бъде предоставен сер­тификат за съдържанието, който да бъде сравнен със съдържанието им, но само при случайна проверка. Законът не изисква пот­върждаване на техните ле­чебни свойства. Ако върху добавката е написано, че тя "понижава апетита или задържа абсорбирането на мазнините или "изобщо способства за намаляването на теглото", това всъщност не е нищо повече от едно добро пожелание от страна на производителя.

Днес има само 3 лекарствени сред­ства с клинично доказа­на ефективност по отно­шение на отслабването - техните генерични наи­менования са сибутрамин, орлистат и римонабант. Последният е забранен в доста страни (вкл. и у нас), тъй като често води до сил­на депресия, а понякога и до суицидни състояния.

По целия свят тези ле­карства се продават само с издадена от лекар рецеп­та и не се препоръчват на всички, които желаят да отслабнат, а само на хората с индекс на телесната маса над 30.

Изборът на едно от тези лекарства трябва да на­прави лекуващият лекар? Орлистрат (с търговско название "Ксеникал") за­държа абсорбирането на мазнините в тънкото чер­во и те се преместват в де­белото. В резултайрна това възниква своеобразно чревно разстройство което често се нарича "раз­стройство на мазнините". Сибутрамин ("Редук-тилГ) действа на центровете на апетита в главния мозък. Той намалява чув­ството за глад (съответно увеличава чувство­то за ситост), спазването на диета става по-лесно, а ос­вен това се ус­корява и темпът на отслабването. Сред споме­наваните въз­можни стра­нични ефекти са влошаване на настроението, нарушения в.съня, сухота в устата, ряз­ко покачване на кръвно­то налягане. Препаратът е противопоказан за хора, страдащи от артериална хипертония, стенокардия и захарен диабет.

Римонабант (познат като "Акомплиа" - там, където употребата му е разрешена) понижава апе­тита и чувството за глад. Храната просто престава да носи удоволствие.

Най-чести странични ефекти при приемането на този препарат са рязко влошаване на настроение­то, виене на свят, гадене.

Обикновено с помощта на тези таблетки хората, Сятото ги ползват, отслаб­ват с 3 до 5 кг повече в сравнение с тези, които отслабват, без да приемат лекарства (като спазват други предписани им от специалист схеми). Ефек­тът от отслабването се наблюдава само при про­дължителен прием.

Ако се приемат таблет­ки за отслабване, но не се промени начинът на живот, след отмяната на лекарствата килограмите отново ще се възвърнат

Таблетките действат само ако едновременно с тяхното приемане започ­нете да спазвате диета и да се движите повече. А това можете да направите и без да взимате лекарства.

Няма "добри таблет­ки за наднормено тегло". Наднорменото тегло не се лекува с медикаменти, за­щото то не е заболяване, а води до такива.

Според психолози сля­пата вяра в "доброто ле­карство за отслабване" увеличава риска от някои неприятни последствия:

Човек вярва и чака, а не разрешава веднага този свой проблем. А от това. бездействие теглото му само ще се увеличи.

Ако отслабващият има нужда от лекарство, той всъщност се съглася­ва с факта, че е болен. А илюзията за болест може наистина да породи бо­лест. Приемайки различ­ни добавки и без постигане на желания ефект, човек започва да се убеждава, че "болестта" му е стигнала твърде далече, "след като и толкова рекламираните средства не му помагат".

www.figurata.com

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

Няма коментари: