неделя, 21 декември 2008 г.

Езикът е огледало за здравето

Издаденият навън и треперещ език говори за заболявания на нервната система, за тиреотоксикоза, отравяне с живак, или... алкохолизъм.
Ако езикът ви е удебелен с отпечатъци на зъбите по краищата, това говори за нарушения в храносмилателната система. Ако освен всичко това е и зачервен: и покрит с цепнатини и ранички - това е признак на възпаление на езика, което се нарича глосит.
Значителното уголемяване по размери на езика, когато с труд се побира в устата, е характерно за болест, която се нарича акромегалия (повишена функция на хипофизата), хилотиреоидоза (понижена функция на щитовидната жлеза) и болестта на Даун.
Когато човек е здрав, долната част, гърбът на езика е покрит с пъпчици и самият той е като кадифен. При различни заболявания могат да намалеят в размери тези пъпчици, да станат много мънички, т.е. да атрофират или, обратно, да се увеличат.
Гладката повърхност на езика, т.е. „полиран", или „лакиран" език, често означава желязодефицитна анемия, а също и недостатъчно витамини В2 и PP. Факторите, които водят до такива изменения на лигавицата на езика, влияят и на стомашната и чревната лигавица -там се случват същите изменения - атрофия на епитела.
При скарлатина езикът е яркочервен, „малинов", с добре изразени пъпчици, при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника пъпчиците също са добре изразени.
Налепът говори за сдъвкана храна, треск заболявания на стомашно чревния тракт и изтоще ние. Кафеникав налеп с е появява при инфекция на стомашно-чревния тракт например дизентерия.
При туберкулоза, с филис и проказа, както при онкологични забол вания. Ако забележите удебелени участъци на епитела, непременно се обърнете към онколог.

www.figurata.com

Няма коментари: