петък, 21 ноември 2008 г.

Как да приемаме лекарствата

Съществуващото мнение, че антибиотйците трябва да се приемат кисело мляко, айран или прясно мляко, вече е зтречено от лекарите. В зезултат на подобно съ четание в организма се образуват съединения, които не могат да бъдат усвоени и действието на лекарството почти не злияе. Специалистите твърдят,, че е погрешно гда се вземат медикаменти с млечни продукти. Това се отнася и за антидепресантите - ако са ви предписани, не яжте банани, грейпфрут, смокини, херинга, птичи и телешки дроб. Съдържащият се в тези продукти терамин в съчетание с антидепресантите може ца покачи кръвното налягане до опасни граници. Виното и бирата имат същия ефект.
Имайте предвид, че месото, яйцата, сметаната, сиренето, макароните, хлябът, плодовите нектари и сокове, както и газираните напитки активират отделянето на стомашен сок и увеличават неговата киселинност.
Колкото и да ви харесва сокът от грейпфрут, в никакъв случай не бива да се пие, ако приемате лекарства против аритмия, алергии, епилепсия, кашлица, рак, вирусно и гъбично заболяване. В това число са и хормоналните препарати, антибиотицитеи бета-блокерите. Най-опасно е да се пие сок от грейпфрут заедно с хиполипидни препарати. Докато черният дроб се „занимава" със сока, концентрацията на лекарствените съставки в кръвта нараства, което може да предизвика остра бъбречна недостатъчност и да порази мускулите.
Страдащите от киселини в стомаха приемат антициди и не бива да пият плодови сокове. Отрицателно е влиянието на киселите плодови и зеленчукови сокове върху действието на антибиотиците. Те активират ефекта на аспирина, парацетамола и нитрофурантите.
ИрЛзюшчете кока-кола-та и другите газирани напитки, ако са ви предписани антибиотици - съчетанието намалява лечебния ефект. Не се препоръчва и чаят, защото съдържащият се в него танин може да преобразува някои лекарства в утайка и да се получат неразтворими съединения. , Придържайте се към старото правило- лекарствата се приемат с вода.

antidiabed.com

Няма коментари: