петък, 21 ноември 2008 г.

Защо компютърът е вреден за зрението?

Тъй като зимата дър¬жи децата повече в къ¬щи, много от тях се за¬бавляват с игри на ком¬пютъра. Това не само ограничава физическа¬та им активност, но вреди и на зрението им.
Деца, които прекар¬ват много време на компютъра, са изложе¬ни на риск да преумо¬рят очите си и дори да развият т.нар. "синдром на компютърното зре¬ние", въпреки че сери¬озността на това съ¬стояние все още се дискутира.
Някои добре познати симпто¬ми на преумора на очите са гла¬воболие, постоянно търкане на очите, сухи очи и замъглено зрение. Тези симптоми обикно¬вено изчезват, когато детето спре да играе на компютъра.
Когато е пред екрана, детето се напряга да се фокусира вър¬ху монитора, а това може да до¬веде до по-сериозни проблеми. Взирайки се в осветения екран, окото обаче не се фокусира върху него, а зад него, така че то трябва да се настройва през цялото време да вижда добре. Специалистите твърдят, че това може да доведе до трайно и не¬възвратимо увреждане под формата на ранно късоглед¬ство, познато като миопия.
Повечето специалисти препо¬ръчват употребата на специал¬ни очила за работа с компютър, които да предпазват очите от умора. Има и такива обаче, ко¬ито са скептични към тях. Те смятат, че трябва да се има предвид как дългото взиране в екрана уморява очите и препо¬ръчват на родителите да се съобразяват със следното:
• Убедете се, че мястото, където детето играе на ком¬пютър, е подходящо за ръста и телосложението му.
• Екранът трябва да е ле¬ко наклонен надолу, под ъгъл 15 градуса.

• Разстоянието между монитора и детето трябва да е около 50 см.
• Ограничете Времето между отделните сядания пред компютъра до 20 мин.
• Водете детето си на очен преглед веднъж годишно още от предучилищна възраст.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

figurata.com

Няма коментари: