четвъртък, 27 ноември 2008 г.

Нощното изпотяване е признак за проблеми с хормоните

На докторите често им се налага да слушат оплаквания за потене през нощта, и то не за такова, предизвикано от прекалено много завивки или спане на задушно място. Има много и различни причини за нощното изпотяване, някои от които не са никак безобидни:

Менопаузата - т.нар. горещи вълни, които съпровождат климакса, са честа причина за "нощното изпотяване при жените.

Идиопатичната хиперхидроза - загадъчно и до днес за науката състояние, при което тя­лото постоянно произвежда голямо количест­во пот без видима медицинска причина.

Инфекции - традиционно нощното изпотяване се свързва с туберкулозата и другите заболявания на дихателната система. Но то мо­же да се наблюдава и при нарушения в клапите на сърцето, остеомиелит -възпалителни изме­нения на костите, и даже при СПИН.

Рак - нощното изпотяване може да бъде ранен симптом за ракови заболявания, особе­но ако е съпроводено със загуба на тегло.

Хипогликемия - понякога понижаването на нивото на глюкозата в кръвта може да предизвика нощно изпотяване. При хората, които вземат инсулин или други противодиабетни лекарствени средства, може да възникне понижаване на глюкозата в кръвта и съответно засилено потене.

Хормонални нарушения - потене може да се предизвика от феохромоцитомите, карциномоподобния синдром и повишението функциите на щитовидната жлеза.

Неврологични разстройства - често поте­нето върви ръка за ръка с тежките заболявания на нервната система - автономна дисрефлек-сия, посттравматична сирингомиелия, инсулт и автономна невропатия.

figurata.com

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

Няма коментари: