петък, 21 ноември 2008 г.

Фитнес за здраве

Доказано е, че активният двигателен ре­жим поддържа не само формата на тялото, но и здравето. Всеки сам може да избере с какъв вид спорт да се занимава, защото вкусовете и възможностите са различни - за едни плува­нето е най-полезно и приятно, докато за други ходенето пеша или тичането с умерено тем­по е за предпочитане. Някои специалисти оба­че препоръчват наред с тези избрани спорто­ве и целенасочени занимания да използвате за фитнес най-обикновените неща, като изкач­ването на стълби например. Те твърдят, че най-често срещаните оправдания за липсата на двигателен режим е умората след тежкия работен ден или това, че няма в близост до дома или службата фитнес зала. Какво пре­поръчва професионалния фитнес-инструктор Дейв Дрейпър на хората, които все се оправ­дават с нещо?

Първо, фитнес залата е място, където чо­векът и тежестите се срещат, категоричен е той. А около нас има много места, където можем да тренираме, без да се налага специ­ално да търсим зала. Ако си купите гирички, подходящи за фигурата и възрастта ви - 2.5 кг или 5 кг например, ще можете през всяко свободно време да тренирате в собствения си хол.

Пред повечето жилищни блокове в компле­ксите има лостове, които навремето са пра­вени за тупане на килими - там всеки би могъл след кратък крос да си направи нелоша трени­ровка за стягане на мускулите на ръцете, ко­рема и краката. Същите упражнения ученици­те могат да направят в двора на училището, където също има лостове и успоредки, или в училищните физкултурни салони.

Дейв Дрейпър препоръчва и най-достъпния, но най-полезен според него безплатен спорт - изкачването на стълби. Това се отразява добре както на мускулите, така и на сърдеч­носъдовата система. Необходимо е обаче да се започне от по-малки натоварвания и да се увеличава постепенно времето, за да не се преумори нетренираното сърце. Дори да жи­веем на първия етаж, нищо не пречи да изка­чим стълбите до последния колкото си решим пъти и в избрано темпо.

Ходенето на пазар, което тежи на много домакини, също е начин да спортуваме, сти­га да знаем как. Ако разделим покупките в две торбички по равно, можем да ги използваме като фитнес уред, за да заздравим мускулите на ръцете, корема, гърба. Пътувайки към дома, свивайте леко ръцете в лактите и повдигай­те торбичките първо до кръста, а после до гърдите. Това можете да направите и изкач­вайки стълбите. Разбира се, добре е гимнас­тиката да става на места, където сте сами и не ви наблюдават.

Друг удобен уред е подът. Той, е универсал­но фитнес приспособление за лицеви опори, ко­ремни преси и т.н.

Дейв Дрейпър съветва: "Помнете добре всяко място, където сте тренирали, дори в полеви условия! Това ще ви дава стимул зана­пред, защото, който може и иска да тренира навсякъде, ще успее!"

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

figurata.com


Няма коментари: