петък, 28 ноември 2008 г.

Ушната кал може да намали слуха


Във външния слухов проход се намират церуменни жлези, които отделят лепкаво вещество (ушна кал, церумен). Предназначение­то на церумена е да предпазва тьпанчевата ципа от прах, насе­коми и други вредни съставки на околната среда. Образуващата се ушна кал се изтласква навън от движението на ушния хрущял при дъвкане и говорене. Нерядко изтласкването е затруднено и тогава тя може да запълни слу­ховия проход. Тогава пациентите се оплакват от заглъхване на ушите, бучене, намален слух (до загуба на слуха), понякога при­дружени с главоболие, световъртеж и повръщане.

Лечението се състои в отстра­няване на церумена чрез про­мивка на външния слухов про­ход, извършена от лекар-спе­циалист. Промивката се прави с топла преварена вода, с топъл наситен разтвор на боракс (2%) или с разтвор на сода бикарбо­нат (1-2%).

ЗЕЛЕНА АПТЕКА

30 г цвят лопен се слага в шише и се залива със 100 мл зехтин. Престоява 30 дни на слънце и се прецежда. При бол­ки в ушите се капват по 3 капки 3 пъти дневно.

100 г цвят жълт кантарион и50г цвят лайка се заливат с 500 мл зехтин и престояват 30 дни на слънце. След прецеж­дане се налива в тъмно шише. Капват се по няколко капки в болното ухо.

www.hyperton.blogspot.com

Няма коментари: