петък, 21 ноември 2008 г.

Откъде да си набавим калий?

От жизнено необходимите за човешкия организъм химически елементи обикновено натрият, калият и хлорът се разглеждат заедно, тъй като в него те са тяс­но свързани. Основните им функции се изразяват в поддържане на осмотичното налягане и регулация на водния и киселинно-алкалния баланс на организма. Играят важна роля при проявите на възбудимост на нервните и мускулните клетки. Натриевият хлорид и калиевият хлорид са от съществено значение' за поддържане в кръвната плазма на глобулините в разтворено състояние, както и за регулира­не на плазмените белтъци в раз­творено състояние. Калият участвува като ко-фактор в някои ензими и заедно с натрия участват във важни функции на клетъчните стени. Изчислява се, че у възрастен човек се съ­държа общо около 150 грама калий, значителна част от кой­то е вътреклетъчен. Количе­ството на калия в кръвта при здравите хора се подлага на малки отклонения, тъй като с обикновената ежедневна сме­сена храна се доставят около 2 до 3 грама и това количество превишава възникващите нужди дори многократно. При някои болестни процеси обаче могат да възникнат отклонения в посока на повишение' или намаление на концентрацията на калия в кръвта и един от случаите на намаление е често пъти свързан със значително по­вишената ежедневна диуреза в резултат на лекарствено въздей­ствие при лечението на повише­но кръвно налягане. Обичайна и задължителна практика е при провеждането на продължителна дехидратираща терапия да се прави периодически лаборатор­но изследване на калия чрез вземане на кръвна проба.

С най-високо съдържание на калий на 100 грама продукт са маслините - около 1500 милиграма, зрелият боб - около 1150 мг, сушените сливи и смокините - по около 1000 мг. Също така с много добро съдържание на ка­лий са спанакът, лещата, суше­ният грах, ръженото брашно, картофите, хайверът, а от плодо­вете - бананите. Те съдържат на 100 г около 400 до 600 мг ка­лий. Могат да се препоръчат и зеленият боб, бадемовите ядки, ряпата, тиквата, медът, морко­вите, доматите и доматеният сок, зелето, морковите, кайсии­те и прасковите, говеждото ме­со, различните видове риби и др. Те съдържат от 200 до 400 мг калий на 100 г продукт. Между 100 и 200 мг е съдържанието на този микроелемент в гроздето, портокалите и портокаловия сок, различните видове млека, яйцата, ябълките, зелените чушки и др. Посочените данни за съдържанието на калия в различните хранителни продукти, плодове и зеленчуци могат да варират за отделни географски райони и области, но показват, че не е трудно да се осигурят повишени количества от елемента при |те>фебностите, породени от де-хидратиращо лечение. Ако въ­преки пълноценното хранене се установи тенденция за намаля­ване нивото на калия в кръвния серум, могат да се използват с лекарско предписание и лечеб­ни препарати с калий. Средностатистическите норми за калия в кръвния серум при здрави въ­зрастни лица е в рамките на 3.5-5.5 mm/I.

Освен чрез ежедневната хра­на калий и другите микроеле­менти могат да бъдат ефективно осигурявани и чрез хранителни добавки.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

figurata.com

Няма коментари: