сряда, 3 юни 2009 г.

Има скрита пандемия от вирусни хепатити В и С

Те са по-честа причина за чернодробна цироза, отколкото алкохолът, бият тревога специалистите. Всеки 12-и е заразен, без да знае, предупреждава глобална кампания, организирана у нас от сдружението "Хепасист".
В света има скрита пандемия от вирусните хепатити В и С, каза проф. д-р Константин Чернев - национален консултант по вътрешни болести и началник на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести към МУ-София. Видният специалист взе участие в пресконференция по повод Световния ден за борба с хепатита - 19 май. Според него диагностираните случаи са само върхът на айсберга, а действителната картина на заболеваемостта остава скрита. Причината е, че в повечето случаи вирусната инфекция протича безсимптомно, без външни изяви, което от своя страна прави откриването й сравнително рядко и най-често случайно. По тази причина носителите на вируса на хепатит разбират късно (обикновено след години) за заболяването си и в някои случаи се стига до усложнения, а те са много тежки. Малко се знае, че хроничните хепатити В и С са по-честа причина за чернодробна цироза, отколкото алкохолът. Смята се, че над 70% от случаите на рак на черния дроб се дължат на хроничен вирусен хепатит. В света годишно хепатит В и С отнемат живота на около 1,5 млн. души.
Данните за България сочат честота до 8% на хепатит В (450 000 болни) и около 1.5% (84 000) - на хепатит С сред населението. Това поставя страната ни на едно от първите места в Европа по разпространение на тази инфекция.
Носителите на хепатит В се установява чрез изследване на кръв от вената, а за откриването на хепатит С е достатъчен тест с кръв от пръста, като резултатите са готови след минути. В България липсва масов скрининг на населението, няма сканиране дори на бременните жени. Поради това при лекарите пристигат млади жени в напреднала бременност с хепатит В или С, каза проф. Чернев. А вирусът на хепатит В преминава през плацентата и може да предизвика различни аномалии у плода или да се роди бебе с вроден хепатит В, като в над 90% от случаите той е хроничен.
Никой не е застрахован от заразяване с хепатитния вирус, така че е добре да се изследваме. Всеки може да направи това в кабинетите за анонимно и безплатно изследване към РИОКОЗ. През последните години Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" проведе у нас множество скрининги сред рискови групи и на рискови терени. На сдружението дължим и провеждането в страната на глобалната кампания "Аз ли съм номер 12?", която е инициатива на Световния алианс за хепатит, обединяващ над 200 пациентски организации от седемте световни региона. Нейната цел е да информира обществеността за рисковете от заразяване с хепатит. Според Световния бюлетин българската кампания е най-масираната за цяла Европа досега. Смята се, че всеки 12-и човек е носител на вируса на хепатит В или С, без да знае. През тази година "Хепасист" ще открие първите си регионални информационни центрове в Пловдив и във Варна, съобщи секретарят на сдружението д-р Станимир Хасърджиев. Тяхната главна задача е да подпомагат пациентите с информация относно лечение, превенция, подаване на документи към НЗОК, достъп до специалисти и специализирани клиники за лечение.
Хепатитът е остро или хронично възпаление на черния дроб, причинявано от няколко типа вируси, от които В и С са най-тежките и с най-сериозни последствия за здравето на човека. За хроничен вирусен хепатит се говори, когато заболяването продължи повече от 6 месеца. Около 90-92% от болните с остър хепатит В оздравяват, но са заплашени от реактивиране на вируса, каза проф. Чернев. При хепатит С хронифицирането е при 80% от случаите. Затова той е сред водещите проблеми на съвременната гастроентерология и една от основните причини за необходимостта от чернодробна трансплантация.
Заразяването с хепатит С става основно по кръвен път: при преливане на заразена кръв, по време на хемодиализа, от недобре стерилизирани инструменти, използвани за медицински или стоматологични манипулации. Силно застрашени са венозните наркомани. Опасни са татуировките и пиърсингите, извършени при недобри хигиенни условия. Заразяването по полов път е рядкост. По-рисков е аналният секс, при който нараняванията са по-чести и е възможно вирусът да проникне в кръвта. При вирусния хепатит В обаче половият контакт е основният начин на инфектиране, но то може да стане също чрез кръв и телесни течности (слюнка, сълзи, пот, урина, сперма и др.) от инфектирани лица, най-често хронични заразоносители.
Симптомите при всички остри хепатити са сходни, независимо от конкретния причинител: жълтеница, потъмняване на урината, изсветляване на изпражненията, умора. Но често те протичат коварно, без жълтеница и без особени оплаквания от страна на болния. При хепатит С в около 80 % от случаите в началото на болестта не се наблюдават симптоми.
Диагнозата се поставя от специалист - гастроентеролог, хепатолог или инфекционист след съответни изследвания. У нас досега лечението се извършваше по специална програма, която поемаше около 250 000 човека, а още толкова оставаха в т.нар. листа на чакащите. От 1 юни лекарствата влизат в реимбурсния списък, съобщи доц. д-р Людмила Матева - консултант към НЗОК и ръководител на Клиниката по гастроенте-рология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Специалистката каза, че е получила уверението на институциите, че няма да има прекъсване на терапията.
Всеки пациент, който е на лечение и вече има издаден протокол, но е одобрен за по-кратък срок, трябва да отиде възможно най-бързо при лекарите, от които му е издаден протоколът, за да получи от тях само етапна епикриза (нов протокол не е нужен). С етапната епикриза пациентът отива в съответната РЗОК по местоживеене и подава заявление за удължаване срока на протокола си за оставащите месеци, за които той не е бил заверен (ако имате протокол например за 6 месеца, а ви е бил заверен само за 1, в заявлението вписвате да бъде удължен срокът му с 5 месеца).
Ваксинацията е най-сигурното средство за защита. Всички деца в България, родени след 1992 г., са ваксинира ни срещу хепатит В по задължителната имунизационна програма на Министерството на здравеопазването. За тях е препоръчителна ваксинация срещу хепатит А. За възрастните и децата над 17 години, които не са обхванати от задължителната имунизация срещу хепатит В, има комбинирана ваксина срещу хепатит А и В. Ваксините осигуряват бърза и дълготрайна защита както от заболяване с хепатит, така и от неговите последици.

Няма коментари: