събота, 2 май 2009 г.

Мъдрите решения се взимат на пълен стомах

Мъдрите решения човек може да вземе само на пълен стомах, твърдят учени от Кембриджкия университет. Досега се смяташе, че добре нахраненият човек става ленив. Британците са провели изследване и са стигнали до извода, че психологическото ни състояние много зависи от нивото на серотонина (хормона на щастието) в мозъка. Ако той е силно синтезиран, настроението на индивида е приповдигнато, той разсъждава добре и не стига до крайности. Ако серотонинът в организма недостига, жизненият тонус се понижава, човек става капризен и взима решения, за които после съжалява.
Най-простият начин за появата на „хормона на щастието" в организма е свързан с приема на храна. Той е в пилешкия бульон и шоколада. Малко по-малко в червеното месо, орехите, бананите и соевите храни.
В експеримента на английските медици участвали 20 доброволци. Както и предвидили изследователите, опитът завършил предсказуемо - една част от участници след сит обяд проявили много по-логично мислене, като разсъждавали логично и по-трезво оценили ситуацията в сравнение с гладните. Така че ако ще взимате сериозни решения - най-добре се нахранете обилно.

Няма коментари: