събота, 2 май 2009 г.

300 милиона страдат от астма

В самото начало астмата прилича на остра респираторна вирусна инфекция. Ако при кашлица дишането е затруднено, а при издишване се чуват хрипове, време е за лекарска помощ.
Това е състояние на постоянна готовност за спазъм под въздействието на всякакъв дразнител.
Към дразнителите може да се отнесе почти всичко около нас. Това са вирусни и бактериални инфекции, вещества с рязка миризма, дим, прахове, аерозоли, хранителни добавки, лекарствени препарати, климатични условия, стресове и ендокринни сривове. При това всеки болен има свой индивидуален сбор от дразнители.
Бронхиалната астма не възниква неочаквано и спонтанно. Тя е предшествана от многогодишна алергия, повтарящи се инфекции на носоглътката (тонзилит, ринит и др.), трахеята или бронхите.
Медицинската статистика ни впечатлява: в света от астма страдат минимум 300 милиона души и тенденция за намаляване няма.
Названието на болестта произхожда от гръцкото астма - "тежко дишане".
ВЪЗДУХЪТ НЕ СТИГА
Бронхиалната астма е хроническо заболяване на дихателните пътища, свързано с възпаление на бронхите с най-малък диаметър. Причина за бронхиалната астма най-често е алергията, инфекциите и наследствената предразположеност. Даже в периода на отсъствието на симптомите в бронхите на ас-шматика има признаци на хроническо възпаление.
Астмата често поразява пушачите и тези, които дишат мръсен въздух.
ПРИ ИМУНОЛОГА!
Най-характерни за астмата са кризите на задушаване, с чувство на "недостиг на въздух, често възникващи през нощта в ранните сутрешни часове. Всичко това се съпровожда от кашлица, задух и "свиркащо" дишане, често чуващо се даже на разстояние. Своевременното лечение на алергията и инфекциите ще предотврати развитието на астмата. Между другото след пълно изследване тя се лекува от лекари алерголози, имунолози и пулмолози. Съществуват много методики за лечение на астмата, но на всеки се определя индивидуална терапия, а най-ефикасните лекарства се вкарват с помощта на инхалатори.
С диагнозата астма здравословният начин на живот не е празна приказка. На теб ще ти се наложи не просто съзнателно да промениш живота си на друго ниво, но и да изпълняваш препоръките на лекарите без коментари.

Няма коментари: