четвъртък, 11 юни 2009 г.

У нас няма птичи грип

След птичия грип и ТОРС тежък остър респираторен синдром, или атипична пневмония нова истерия завладя света и накара мнозина да надянат маски на лицата, а фармацевтичните компании да се хвърлят в подготовка за производството на ваксини. Новата напаст се нарича свински грип. Мексиканските власти потвърдиха смъртта на над 100 души от новата зараза. В страната има над 1600 заразени, предаде Ройтерс. Досега е имало отделни хора, прихванали инфекцията от свине, но не и предаване на вируса от човек на човек. Ето защо мутиралият вирус изглежда толкова страшен. Още повече че учените от години вещаят появата на световна пандемия, която, слава Богу, все не се случва. Свинският грип представлява респираторно заболяване сред прасетата, което се причинява от свински грипен вирус тип А. Тези вируси обикновено не инфектират хората, както и човешките щамове не заразяват прасетата, обяснява доц. Д-р Майда Тихолова, ръководител на Катедра по инфекциозни болести в Медицинския университет София, началник клиника в Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести "Проф.Ив. Киров". Известно е, че по принцип вирусите на свинския грип могат да се разпространяват от човек на човек, но досега доказаните случаи за това бяха едва три в света.
Вирусът е напълно идентифициран. Анализът показва, че той съдържа уникална смесица от ДНК на свински, човешки и птичи вируси, включително елементи от европейски и азиатски вируси. Същият щам е причинил изолирани случаи на смърт сред хора през 1976 г. в САЩ, настъпила в резултат на пневмония и остра дихателна недостатъчност. От декември 2005 г. до февруари 2009 г. са регистрирани 12 сигурни заболявания от свински грип при хората в 10 американски щата. В Южна Калифорния близо до Сан Антонио и Тексас са регистрирани осем заболели от март насам, но смъртни случаи няма. Вече се съобщава за заразени в Ню Йорк и други американски щати, както и в Северна Испания. У нас няма открити случаи на свински грип, успокояват от здравното министерство.
Разпространението
Тъй като вирусът е нов за хората и никой специалист не се е срещал с него, се предполага, че той вероятно се разпространява като останалите грипни вируси от човек на човек, чрез пръски от кашлица или носни секрети на болни от грип, обяснява доц. Тихолова. По-рядко може да се прихване от предмети, заразени с пръски на болни хора, още повече че няма голяма устойчивост във външна среда оцелява максимум 2 часа. Обикновено хората са заразни един ден преди възникване на клиничните симптоми до 7-10 дни след началото на заболяването. Свинският грип не се предава при консумация на свинско месо. Термичната обработка температура от 71 градуса във вътрешността унищожава вируси и бактерии, съобщава Центърът за контрол и превенция на болестите на САЩ.
Симптомите
Никой лекар у нас не се е срещал със свинския грип, но СЗО съобщава, че симптомите на заболелите в Мексико са подобни на грипната инфекция, причинена от човешки вирус: остро начало с висока температура, студени тръпки, силно главоболие, особено в очните ябълки, болки в мускулите и ставите, както и в гърлото, суха кашлица, хрема,чувство за отпадналост и умора. При някои от случаите на свински грип се съобщава за повръщане и диария.
Какво да правим?
Центърът за контрол и превенция на болестите в Атланта препоръчва няколко основни правила за предпазване от свински и всякакъв друг грип. На първо място е редовното миене на ръцете с вода и сапун. Ако човек се движи в рискова среда, да носи маска на носа и устата, която е за еднократна употреба и после се изхвърля. Да не се пипат очите и устата. Да се избягва близък контакт с болни от респираторни заболявания. Да се поддържа добро общо здраве, което включва разнообразна храна, повече течности, физическа активност, достатъчно сън.Болните да потърсят лекарска помощ и да избягват контакти с други хора, т.е. да си стоят вкъщи. Антибиотиците не помагат срещу вируси. Могат да се вземат за лечение или на инхибиторите на грипните вируси. Такива са оселтамивир и заиамивир /генерични наименования/. Съществуват и два други препарата, действащи при грипни инфекции - амантидин и ремантадин, но засега липсват проучвания дали са ефективни по отношение на свинските грипни вируси. По принцип всички инхибитори на грипните вируси са ефективни, когато започнат да се вземат през първите два дни от началото на инфекцията, уточнява доц. Тихолова.
За успокоение на тези, които са се ваксинирали срещу грип през есента на 2008 г., щамът, само че човешкият му вариант, е бил включен във ваксината. Така че човечеството не е съвсем "девствено" по отношение на свинския вирус, който има същата антигенна структура като човешкия.

Няма коментари: