сряда, 3 юни 2009 г.

SMS известява резултатите от гинекологично изследване

По този начин специалистите от Втора АГ болница "Шейново" в София ще канят пациентките си и на преглед. Тук за първи път у нас бе разкрит кабинет за профилактика на рака на маточната шийка.
От няколко години столичната Втора акушер -гинекологична болница "Шейново" е водеща за страната в превенцията на рака на шийката на матката и неговата ранна диагностика. Затова не е случайно, че именно тук отвори врати първият в страната специализиран кабинет за профилактика на този рак. В него всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве, информация за заболяването, методите за предпазване, лечение и ваксинация, обясни изпълнителният директор на болницата д-р Иван Костов. "Шейново" отдавна е еталон за родилен дом, но грижата за здравето на жената не започва и не свършва само с бременността и раждането, подчерта специалистът. По думите му много жени идват за първи път на гинекологичен преглед, когато забременеят, и за съжаление нерядко биват диагностицирани изменения, които могат да доведат до рак на маточната шийка. Новооткритият кабинет е оборудван с най-модерна апаратура за специализирани гинекологични изследвания и диагностика и предлага пълния набор тестове и манипулации за прецизен скрининг, ранно диагностициране и ефективна профилактика и/или лечение на рака на маточната шийка: цитонамазки (ПАЛ тестове), колпоскопии, биопсии и хистологична диагностика, изследване за носителство на човешки папилома вирус (ЧПВ), видеоколлоскопии и архивиране на изображения, ваксинации срещу онкогенни типове на ЧПВ. Прегледите се извършват всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 часа след предварително записване на телефон 02/ 9659467. Не се изисква направление от личен лекар. Кабинетът за профилактика на рака на шийката на матката е оборудван с уеб - базирана система за пренос на телемедицински данни, която позволява дистанционен обмен на медицинска експертиза в реално време и високо качество на медицинската услуга, подчерта д-р Костов. Системата позволява създаване на база данни и електронен архив на изследванията за всеки пациент, което дава възможност за цялостно наблюдение и анализ на провежданото лечение при сравнимост на резултатите. Новост за страната ни е също, че пациентките ще получават SMS c информация за готовите резултати чрез уникална за клиничната практика у нас система за SMS-известяване. Услугата е разработена специално за " Шейново" и ще обхваща всички видове изследвания и услуги, предлагани в болницата, както и информация за последващи прегледи, манипулации и ваксинации. Водят се преговори с всички телекомуникационни оператори за съвместимост на системата и достъп на абонатите на различните мрежи.
С откриването на кабинета "Шейново" се присъединява към националната кампания за борба с рака на маточната шийка "За теб и тези, които обичаш" , съобщи още д-р Костов. Този рак е вторият по честота при жените, от него всеки ден умира една българка. Той се причинява от инфекция с човешки папилома вирус, който се предава лесно по полов път, включително и при контакт кожа-кожа в гениталната област. Презервативът не предпазва напълно от предаване на вируса, но намалява риска от инфекция. До 80% от сексуално активните жени се инфектират с ЧПВ поне веднъж в живота си. Срещу него не се изгражда траен имунитет и е възможно последващо заразяване. Най-застрашени са младите жени на възраст между 20 и 25 години. В повечето европейски страни заболеваемостта и смъртността от рак на шийката на матката трайно намаляват. В България тези показатели непрестанно нарастват и в момента стойността им е сред най-високите в Европа. При своевременно диагностициране ракът на маточната шийка е лечим. До 95% от смъртните случаи могат да бъдат предотвратени, ако имаме национална програма за профилактика, включваща масова ваксинация на рисковите групи и организиран скрининг.

Няма коментари: