събота, 10 юли 2010 г.

Общинският полицай ще въведе ред в квартала!

Като начало В 24-те столични района ще има 150 униформени.

- Г-н Сотиров, кое налага създаването на общинска полиция в София?

- И сега според Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът на общината отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните полицейски управления. Големият проблем е, че полицаите са в щата на МВР и процедурата за оказване на съдействие от тяхна страна при опазването на обществения ред е много тромава - подготвянето на заповед, изпращането й по каналния ред, изпълнението й.

В София всяка година се провеждат близо 4000 прояви - полицията е заета с обезпечаването на мачове, концерти, протести, митинги. Всеки ден аз разписвам по 10 разрешения за такива прояви. И фактически звеното от т.нар. общинска полиция, което сега съществува, не може или отделя много малка част от времето си да осигурява ред по улиците и сигурност на гражданите. Целта е общинската полиция да бъде на пряко оперативно разпореждане на кмета на общината.

- На практика как ще стане това?

- Звената "Общинска полиция" ще се създават по силата на сключен договор между кмета на общината и директора на ОДМВР след разрешение на министъра на вътрешните работи.

- Какво основно ще прави тази полиция?

- Най-важната дейност ще бъде свързана с прилагането на Наредба №1 за обществения ред на територията на Столичната община. Общинският полицай трябва да е сред хората. И още - той трябва да действа в пълен синхрон с общинските инспектори при изпълнение на служебните им задължения, свързани с контрола по спазване на всички наредби на Столичния общински съвет. Например, когато се налага да се махне един автомобил, който неправилно е паркиран в тревна площ, общинският полицай трябва да е до инспектора. Същото важи, когато става дума за незаконната търговия по улиците. Общинските полицаи ще пресичат

незаконното строителство ще отстраняват временно настанили се върху свободни общински терени. Те ще оказват съдействие на председателите на домсъветите за спазване на Закона за управление на етажната собственост.

- Колко ще са общинските полицаи в София?

- Първите ни разчети са за около 150 човека - средно по 4-5 общински полицаи на всеки от 24-те района на столицата. Знаете, че издръжката на един полицай е много скъпа - 1600-1700 лв. месечно, който не е офицер. Ето защо те ще работят само през деня.

Но трябва да бъдат в постоянна връзка с кмета на района, да познават всички живеещи в квартала, който им е определен за територия на дейност.

- Със създаването на общинска полиция възрастните хора могат ли да бъдат по-спокойни за своята сигурност?

- Общинският полицай не бива да се превръща в чиновник - да пише жалби, справки и доклади. Той трябва през цялото си работно време да е сред хората. Каквато е ролята на мъжа за сигурността в едно семейство, такава трябва да е и ролята на общинския полицай в квартала!

Няма коментари: