петък, 3 април 2009 г.

Ако сте в плен на нередовния стомах

Запекът е широко разпространен проблем. Средно 16% от населението (приблизително всеки четвърти) в България страда от запек. Този проблем засяга в по-голяма степен жените. Сред основните причина за запек са: неправилното хранене (недостатъчно фибри и течности), заседналият начин на живот, бременността, пътуването, приемът на определени медикаменти, някои неврологични и ендокринологични заболявания, както и редица причини от органичен и психологичен характер. Много често не се обръща внимание на диетата и на това, с което ни е дарила природата като средство за решаване на проблема. Прибягва се до прием на лаксативни препарати -различни по съдържание, форма и сила на действие, което никак не е безобидно. Слабости, вал и дни за повечето от тях, са: привикване и необходимост от увеличаване на дозата, предизвикване на "лениви черва" след спиране на употребата, болки и дискомфорт от засилената пери-сталтика. Идеалното слабително средство би било: природно, действащо по физиологичен начин, с мек ефект, без привикване, без отслабване на ефекта, без болки в корема и други странични действия, с добър вкус, лесно приложение, може да се използва при бременност, добра цена (използва се ежедневно). Най-популярни сред билките, използвани за целта, са: сена (майчин лист), зърнастец, ленено семе. Съществуват и някои плодове с подчертано слабително действие. Те са напълно безвредни и могат да се употребяват в неограничено количество. Това са гроздето, крушите, сините сливи, смокините, динята, жълтата тиква, прасковите и др.
Невинаги и не във всяка възраст е възможна употребата на плодовете. Затова са създадени продукти, включващи екстракти от подходящи плодове. Съвсем отскоро към хранителните добавки на пазара у нас се присъединиха 2 нови продукта - лаксативни сиропи, съдържащи плодови екстракти: "ФрутиЛакс" и "Се-Лакс".
"ФрутиЛакс" включва концентрирани водни екстракти от плодове на смокини и сливи. Смокините имат най-високо съдържание на фибри и захари от всички плодове. Един плод осигурява 20% от препоръчваните дневни нужди от фибри, необходими за нормалното функциониране на храносмилателния тракт. Високото съдържание на минерали, от които в големи количества е магнезият, също допринася за лаксативния ефект. Освен това смокините са богати на феноли, които имат антисептично действие спрямо патологични чревни микроорганизми - т.е. намаляват гнилостните процеси в червата, имащи отношение към неправилното им функциониране. Действието на сливите като лаксатив е подобно на смокините. Допълнително са прибавени масла от мента и копър, които действат газогонно и спазмолитично. "ФрутиЛакс" е подходящ за приложение при деца и възрастни, вкл. диабетици (съдържа сорбитол като заместител на захарта), както и бременни.
"Се-Лакс" съдържа водни екстракти на плодове от смокини, сена и копър, както и масла от мента и карамфил с газогонен и спазмолитичен ефект. Подходящ е за приложение само за възрастни. \Л двете форми са уникални със своя фитосъстав, притежават мек лаксативен ефект, възвръщат физиологичния ритъм, имат приятен плодов вкус и са лесни за употреба.

Няма коментари: