неделя, 29 март 2009 г.

От какво боледува репродуктивното здраве на българката

Отговорът на този въпрос бе потърсен на кръгла маса под патронажа на посланичката на Унгария ИЛ г-жа Юдит Ланг. Споделеният чужд опит и изтъкнати специалисти очертаха пътя за намалявана на тревожно високия ръст на абортите и на стерилните жени.
България е на първо място в Европа по изоставени бебета и деца до 3 години. Трети сме, след Русия и Украйна, по броя на абортите сред възрастовата група 15-18 г. Около 30% от стерилитета при жените се дължи на усложнения в резултат на прекъсната нежелана бременност. Тези и други тревожни данни бяха изнесени на състоялата се миналата седмица кръгла маса на тема "Репродуктивното здраве на българката: споделен опит от чужбина". Инициативата на представителството на фармацевтичната компания "Гедеон Рихтер" у нас бе организирана в партньорство с Българското дружество по акушерство и гинекология (БДАГ) и Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве (БАСП). Патрон на събитието бе посланичката на Унгария Н.П. г-жа Юдит Ланг, а активно участие в разискванията взеха посланичката на Норвегия Н.П. г-жа Тове Скарстейн и посланичката на Ливан Н.П. г-жа Мишлин Аби Самра. Дебатите бяха водени от проф. д-р Тодор Чернев, председател на БАСП -организацията с най-голям опит (вече 17 г.) и сериозни резултати в работата по семейното планиране.
На фона на демографската криза в страната ни, заплашваща да се превърне в истинска катастрофа за българската нация, участниците в кръглата маса откроиха, от една страна, липсата на национална политика за опазване на репродуктивното здраве на българските жени, а от друга -пътищата, по които ситуацията в нашето общество може да бъде променена. Според официалната статистика у нас на 1000 раждания годишно отговарят 1318 аборта. Но това са данни само от държавните медицински заведения, обърна внимание проф. д-р Никола Милчев, председател на БДАГ. Според видния специалист не всички частни клиники предоставят вярна информация на Министерството на здравеопазването за абортите, така че никой не знае какъв е истинският им брой. Както и не се знае дали навсякъде те се извършват според добрата медицинска практика, спестяваща на жените усложнения, които водят до стерили-тет. Секретарят на БДАГ доц. д-р Милко Сираков цитира данни от проучване за 2006 г., които свидетелстват за недостатъчната информираност относно начините за предпазване от нежелана бременност. Макар да се увеличава употребата на презервативи и те да са най-използваното предпазно средство, над 50% от двойките у нас все още практикуват прекъснат полов акт като начин за избягване на бременност. Много малък процент разчитат на хормоналната контрацепция. Около Хапчето все още има доста митове, затова 50% от жените продължават да се страхуват да го вземат. Информацията за контрацеп-цията невинаги идва от сигурни източници. Ако момичетата посочват, че я получават главно в училище, то момчетата черпят опит освен от специалисти, и от по-голям приятел. "Знания" се обменят в чата, търсят се в интернет-сайто-ве - в специализирани, но и в порнографски.
Абортът не е начин за контрацепция и за семейно планиране, той е крайна мярка и трябва да се избягва, бяха единодушни всички участници в кръглата маса. Н.П. г-жа Юдит Ланг сподели опита на Унгария в борбата за намаляване на нежеланите бременности. Сексуалното образование на подрастващите там се осъществява на две нива - в училище и в интернет. То е задължителен учебен предмет, който се преподава от здравни работници. Въведена е безплатна телефонна линия, на която се правят консултации. В интернет знанията се предоставят чрез специализирани сайто-ве, с възможност за въпроси към специалисти, организират се конкурси с награди. Резултатът е, че ако преди години абортите са били 55-60% от ражданията, днес вече са по-малко от половината им. В Норвегия, една от държавите с най-силна политика в областта на репродуктивното здраве, абортите са едва 25% от всички раждания, сподели Н.П. г-жа Тове Скарстейн. Северната страна е постигнала едно от най-високите нива на раждаемост. Всичко това е плод на националната политика за семейно планиране, подчерта посланичката. В Норвегия се осъществява успешно Национална програма за репродуктивно здраве. Благодарение на това броят на абортите е намалял многократно: от 69 хил. през 1989 г. (при 7,4 млн. население) на 14-16 хил. годишно.
Този опит би трябвало да следва и България, не просто за да промени срамната статистика, а за да съхрани репродуктивното здраве на българската жена. Към това е насочена разработената от експерти на "Гедеон Рих- Председателят на Българското дружество по акушерство и гинекология проф. Никола Милчев призова абортите да се извършват в регламентирани медицински заведения, изработил е "великолепна информационна програма "За запазване и подобряване на репродуктивното здраве на подрастващото поколение в България", включваща обучение и в училище, и чрез интернет-сайт. Да се надяваме, че тя ще получи реално приложение. И че сексуалното образование най-после ще стане задължителен предмет и в българските училища. И че държавата ни ще приеме действаща национална програма за репродуктивно здраве...

Няма коментари: