четвъртък, 26 март 2009 г.

Лятното часово време може да докара инфаркт

Какво ще се случи с нашия организъм след тази `малка` промяна?

На 29 март ще преместим часовника с един час напред и ще преминем към лятното
часово време. Изследователите са открили, че преместването на часовника към лятно часово време през последната неделя от март увеличава риска от инфаркт на миокарда през следващата седмица поради недостатъчен сън през този период. От друга страна връщането на часовника през есента намалява риска, но в по-тесни граници.

Резултатите показват, че броят на сърдечните кризи статистически нараства с около 5% през първата седмица след промяната.

Нарушението на хронобиологичните ритми- намаляването на съня с един час и последващото нарушението на съня са вероятните причини за това, казва д-р И.Янски-един от участниците в изследването.

Според д-р Веселин Герев- психиатьр на свободна практика промяната на `биологичния` часовник с настройването към лятното часово време допълнително засилва стресовите симптоми.

Рискът за това е най-голям в понеделник и вторник след смяната на часовото време.

Доказано е, че разстройването на биологичния часовник е пряко свързано с нарушаване секрецията на мелатонин -естествения хормон на съня. Оставено на саморегулация, състоянието се стабилизира в рамките на седмица до десетина дни. Решението за бързо справяне с този проблем е внасянето отвън на мелатонин, който бързо регулира биологичния часовник. Препоръчвам на всички, които през годините са имали такъв проблем, да приемат по една таблетка Мелатонин-Амрбоз вечер през седмицата преди смяната на часовото време, както и две седмици след това, за да настроят биологичния си часовник към лятното часово време, съветва д-р Герев.

Няма коментари: