сряда, 25 февруари 2009 г.

Как да обличаме бебето в студените дни


Бебетата обичат све­жия, дори студен въздух. Повечето спят чудесно по време на разходка. Температурните разлики засилват имунната сис­тема и предпазват от настинки. Затова е добре да излизате всеки ден, дори и за малко.

Облечете дребосъка като зелчица, като го "опаковате" в много дре­шки, надиплени една върху друга. Температурата на малкото телце все още е колеблива и не­постоянна, заради което съществува риск от бър­зо охлаждане. Въздуш­ните пластове между от­делните материи задър­жат особено добре то­плината на малкото и та­ка ще сте спокойни, че бебето няма да измръз­не. Да го облечете на принципа на зелката е по-добре, отколкото да го пъхнете в шушляков ескимос.

Най-отдолу сложете на бебчо памучно боди, а върху него чорапогащ­ник, панталон, блузка или гащеризон. Отгоре му

облечете якенце и термопанталонче или шушляково костюмче. Топли чорапки, ръкавички с едно пръстче и шапка довърш­ват тоалета. Така опако­вано, пъхнете бебето в количката и го завийте с топло одеяло. Добре би било да намажете нежна­та и тънка кожа на личи­цето с крем, за да я пред­пазите от изсушаване. Ако държите количката във входа или пред къщи, преди да излезете на раз­ходка, я затоплете с ши­ше, пълно с топла вода. Младите и неопитни ро­дители често се колебаят как точно да облекат де­тето си. Това става още по-трудно в преходните месеци, когато духа сту­ден вятър, но слънцето топли или обратно. Най-добре ще се ориентирате, като пипнете с ръка врат­лето на бебето. Ако е го­рещо или влажно, значи малкият човек се поти. Тогава просто трябва да махнете един или два ли­ста от "зелчицата".


www.figurata.com

Няма коментари: