събота, 3 април 2010 г.

Отрицателното въздействие на Барби

Вашето дете е на 3 години! Вашето дете е на 4 години!... Ще му купите ли кукла с ясно изразени полови признаци? Играе ли особена (позитивна или разрушаваща) роля за възпитанието на детето наличието или отсъствието на „пола" на куклата?


Движим се по улиците и се заглеждаме във витрините с красиви кукли. Те ни се усмихват с ангелски порцеланови личица. Или ни ужасяват с безумното изражение на стъклените си широко отворени зеници. Коя кукла е по-добра - Барби, с ясно оформения си бюст, или обикновената кукла без никакви полови белези?

Барби е слабичка, с дълги крака и яки цици.

Когато преди години се появи Барби, реакцията на психолозите, възпитателите, родителите съвсем не е била еднозначна. На поколението, израсло с парцалените кукли, му е изглеждало странно появата на кукла с изразена женственост, в частност - с атрибути на тази женственост като подчертан бюст, идеална фигура, разкошна прическа. Много скоро Барби става предмет на дисертации, научни доклади, ожесточени спорове. Психолозите категорично подчертават, че играта с куклата Барби развращава момиченцата, пробужда у тях ранна сексуалност. Винаги се е смятало, че играейки с обикновена кукла, момиченцето като че ли репетира бъдещите семейни отношения. То люлее куклата, грижи се за нея и така се готви за ролята на майка. Играта с Барби е доминиране на култ за сексапилност и материални ценности. Така например, ако вие не сте купили на Барби обеци, рокля, гардероб, плодове, зеленчуци, вашата дъщеря вече няма да може да играе както трябва и ще остане разочарована.

По мнение на психолозите може да се случи и друга неприятност: вашата дъщеря може да започне да се сравнява с Барби и, когато сравнението не бъде в нейна полза, при момиченцето може да се развие комплекс за непълноценност и неадекватно възприемане на собствената си личност.

Ако се вярва на изследователите, кукли с полови органи, с изваждащи се органи - глава, крака, ръце и други части от тялото, развалят психиката на детето и се отразяват неблагоприятно на неговото възпитание.

Няма коментари: